Elemente de termodinamică. | Calorimetrie |
C-1. Principiile calorimetriei
Generalizarea unor astfel de observaţii constituie:
Pentru a deosebi energia cedată şi cea primită prin interacţiune termică, asociem semne diferite pentru cantitatea de căldură cedată şi pentru cea primită.
Figura 1-1. Convenţia de semne pentru cantitatea de căldură primită şi cea cedată de un sistem termodinamic. |
− Qcedată = Qprimită .
Astfel, avemQ1 + Q2 + ... = 0 | (1) |
Fiecare termen din membrul stâng al ecuaţiei calorimetrice reprezintă cantitatea de căldură cedată sau primită de unul dintre patricipanţii la transferurile de căldură. Unii termeni sunt negativi (reprezentând cantităţile de căldură cedată), ceilalţi fiind pozitivi (reprezentând cantităţile de căldură primită).
C-2. Calorimetrul
Măsurătorile calorimetrice sunt uşurate dacă transferul de căldură este stric limitat doar între corpurile care interesează. Altfel, ecuaţia calorimetrică ar avea prea mulţi termeni, care ar trebui determinaţi.Pentru limitarea transferului de căldură se realizează o incintă care să limiteze cât de mult este posibil transferul de căldură între interiorul incintei şi exteriorul acesteia. Corpurile de interes sunt introduse în interiorul incintei şi transferă astfel căldură doar între ele.
Pasul 1. Turnaţi apă cu temperatura 50°C în mai multe recipiente cu capacităţi de 0,5...1 L. Măsuraţi, folosind un termometru şi un cronometru, cât de repede se răceşte apa fierbinte. Alegeţi recipientul în care apa fierbinte cedează cât mai lent căldură.
Pasul 2. Îmbunătăţiţi izolarea termică a recipientului, folosind materiale la îndemână. Comparaţi cea mai bună performanţă cu rezultatele celorlalte echipe.
Poţi evita convecţia eliminând apariţia acestor curenţi. Dacă pereţii incintei conţin un fluid (cum este aerul), compartimentarea pereţilor în celule mici împiedică apariţia curenţilor de convecţie. (figura 2−1).
Figura 2-1. a) Curenţii de convecţie transportă molecule energice.
b) Împiedicarea curenţilor de convecţie prin fixarea fluidului în celule.
Aşa este "fixat" aerul între fibrele îmbrăcăminte sau în polistirenul expandat.
O altă modalitate prin care poate fi transferată căldura este conducţia termică (ciocniri moleculare din aproape− în−aproape). Metalele sunt foarte bune conductoare termice. De aceea trebuie să eviţi pereţii metalici dacă doreşti o bună izolare termică. Alte materiale sunt foarte slabe conductoare termice (cum este polistirenul expandat).
Cea mai bună protecţie împotriva convecţiei şi conducţiei o reprezintă eliminareaparticulelor care ar putea transfera energie! Vidul este cel mai bun izolator termic. Pereţi dubli, cu spaţiul dintre aceştia vidat − iată cea mai bună soluţie de împiedicare a conducţiei termice şi a convecţiei.
Chiar dacă videzi spaţiul dintre pereţii dubli, tot mai poate fi transferată căldură − prinradiaţie (asemenea luminii).
Iată, aşadar, prototipul unei incinte care să asigure o foarte bună izolare termică: un vas cu capac, format din pereţi dubli, reflectorizanţi, cu spaţiul dintre aceştia vidat.
Această descriere coincide cu cea a unui termos! (figura 2−2)
Figura 2-2. a) Termos. b) Vasul interor, cu pereţi dubli, reflectorizanţi. | |
Figura 2-3. Adaptarea unui termos pentru măsurători calorimetrice. |
C-3. Coeficienţi calorici
Când ai nevoie de apă fierbinte pentru un ceai, poţi folosi un fierbător electric sau maşina de gătit cu gaze. Oricare metodă de încălzire alegi, trebuie transferată apei o anumită cantitate de energie.Pasul 1. Puneţi într−un termos (sau într−un calorimetru din laborator) un termometru şi un încălzitor cu imersie a cărui putere o cunoaşteţi (este înscrisă pe acesta). Turnaţi apă până când partea metalică a încălzitorului este cufundată în apă. Nu conectaţi încă încălzitorul la reţea.
Pasul 2. Aşteptaţi stabilirea echilibrului termic între apă, vasul termosului, încălzitor şi termometru. Notaţi temperatura sistemului.
Pasul 3. Conectaţi încălzitorul la reţea şi cronometraţi un minut de funcţionare a acestuia. După aceea deconectaţi−l. Notaţi temperatura finală atinsă de sistem. Îndepărtaţi încălzitorul şi termometrul, apoi măsuraţi volumul apei din termos.
Pasul 4. Calculaţi câtă energie a transferat încălzitorul sistemului pentru a−i produce variaţia de temperatură pe care a−ţi măsurat−o.
Q=C·Δt.
În relaţia precedentă, capacitatea calorică a sistemului are rolul unui coeficient. Capacitatea calorică este un coeficient caloric.Unitatea de măsură pentru căldura specifică, în Sistemul Internaţional, este J/(kg·K).
Cunoscând căldura specifică a unei substanţe, poţi calcula cantitatea de căldură necesară modificării temperaturii unei cantităţi din acea substanţă:
Tabelul 1-1. Călduri specifice la presiune constantă (la temperatura 293 K şi presiune atmosferică normală).
Substanţa | Căldura specifică J/(kg·K) |
apă | 4190 |
gheaţă | 2100 |
aer | 993 |
aluminiu | 913 |
sticlă | 670 |
oţel | 420 |
cupru | 385 |
C-3. Coeficienţi calorici
Când ai nevoie de apă fierbinte pentru un ceai, poţi folosi un fierbător electric sau maşina de gătit cu gaze. Oricare metodă de încălzire alegi, trebuie transferată apei o anumită cantitate de energie.
Pasul 1. Puneţi într−un termos (sau într−un calorimetru din laborator) un termometru şi un încălzitor cu imersie a cărui putere o cunoaşteţi (este înscrisă pe acesta). Turnaţi apă până când partea metalică a încălzitorului este cufundată în apă. Nu conectaţi încă încălzitorul la reţea.
Pasul 2. Aşteptaţi stabilirea echilibrului termic între apă, vasul termosului, încălzitor şi termometru. Notaţi temperatura sistemului.
Pasul 3. Conectaţi încălzitorul la reţea şi cronometraţi un minut de funcţionare a acestuia. După aceea deconectaţi−l. Notaţi temperatura finală atinsă de sistem. Îndepărtaţi încălzitorul şi termometrul, apoi măsuraţi volumul apei din termos.
Pasul 4. Calculaţi câtă energie a transferat încălzitorul sistemului pentru a−i produce variaţia de temperatură pe care a−ţi măsurat−o.
Cantitatea de energie care trebuie furnizată unui sistem pentru a−i modifica temperatura cu un kelvin este o caracteristică a sistemului.
Unitatea de măsură pentru capacitatea calorică, în Sistemul Internaţional este J/K (joule/kelvin).
Pentru acest sistem, Q=−838 J (căldură cedată) şi Δt=−2 K (temperatura scade). Astfel, capacitatea calorică a sistemului este:
Cunoscând capacitatea calorică a unui sistem, poţi calcula cât este cantitatea de căldură care trebuie cedată sau primită de sistem pentru a−i produce o modificare dorită de temperatură:
Q=C·Δt.
În relaţia precedentă, capacitatea calorică a sistemului are rolul unui coeficient. Capacitatea calorică este un coeficient caloric.
Unele sisteme termodinamice au o compoziţie omogenă (sunt alcătuite dintr−o singură substanţă). Putem caracteriza fiecare substanţă în parte prin cantitatea de energie care trebuie furnizată fiecărui kilogram din acea substanţă pentru a−i modifica temperatura cu un kelvin.
Astfel,
unde Q este cantitatea de căldură transferată, m este masa cantităţii din acea substanţă, iarΔt este variaţia de temperatură produsă.
Unitatea de măsură pentru căldura specifică, în Sistemul Internaţional, este J/(kg·K).
Cunoscând căldura specifică a unei substanţe, poţi calcula cantitatea de căldură necesară modificării temperaturii unei cantităţi din acea substanţă:
Căldura specifică este un coeficient caloric.
Tabelul 3−1 prezintă căldurile specifice pentru câteva substanţe uzuale:
Tabelul 1-1. Călduri specifice la presiune constantă (la temperatura 293 K şi presiune atmosferică normală).
Substanţa | Căldura specifică J/(kg·K) |
apă | 4190 |
gheaţă | 2100 |
aer | 993 |
aluminiu | 913 |
sticlă | 670 |
oţel | 420 |
cupru | 385 |
C-3. Coeficienţi calorici
Când ai nevoie de apă fierbinte pentru un ceai, poţi folosi un fierbător electric sau maşina de gătit cu gaze. Oricare metodă de încălzire alegi, trebuie transferată apei o anumită cantitate de energie.
Pasul 1. Puneţi într−un termos (sau într−un calorimetru din laborator) un termometru şi un încălzitor cu imersie a cărui putere o cunoaşteţi (este înscrisă pe acesta). Turnaţi apă până când partea metalică a încălzitorului este cufundată în apă. Nu conectaţi încă încălzitorul la reţea.
Pasul 2. Aşteptaţi stabilirea echilibrului termic între apă, vasul termosului, încălzitor şi termometru. Notaţi temperatura sistemului.
Pasul 3. Conectaţi încălzitorul la reţea şi cronometraţi un minut de funcţionare a acestuia. După aceea deconectaţi−l. Notaţi temperatura finală atinsă de sistem. Îndepărtaţi încălzitorul şi termometrul, apoi măsuraţi volumul apei din termos.
Pasul 4. Calculaţi câtă energie a transferat încălzitorul sistemului pentru a−i produce variaţia de temperatură pe care a−ţi măsurat−o.
Cantitatea de energie care trebuie furnizată unui sistem pentru a−i modifica temperatura cu un kelvin este o caracteristică a sistemului.
Unitatea de măsură pentru capacitatea calorică, în Sistemul Internaţional este J/K (joule/kelvin).
Pentru acest sistem, Q=−838 J (căldură cedată) şi Δt=−2 K (temperatura scade). Astfel, capacitatea calorică a sistemului este:
Cunoscând capacitatea calorică a unui sistem, poţi calcula cât este cantitatea de căldură care trebuie cedată sau primită de sistem pentru a−i produce o modificare dorită de temperatură:
Q=C·Δt.
În relaţia precedentă, capacitatea calorică a sistemului are rolul unui coeficient. Capacitatea calorică este un coeficient caloric.
Unele sisteme termodinamice au o compoziţie omogenă (sunt alcătuite dintr−o singură substanţă). Putem caracteriza fiecare substanţă în parte prin cantitatea de energie care trebuie furnizată fiecărui kilogram din acea substanţă pentru a−i modifica temperatura cu un kelvin.
Astfel,
unde Q este cantitatea de căldură transferată, m este masa cantităţii din acea substanţă, iarΔt este variaţia de temperatură produsă.
Unitatea de măsură pentru căldura specifică, în Sistemul Internaţional, este J/(kg·K).
Cunoscând căldura specifică a unei substanţe, poţi calcula cantitatea de căldură necesară modificării temperaturii unei cantităţi din acea substanţă:
Căldura specifică este un coeficient caloric.
Tabelul 3−1 prezintă căldurile specifice pentru câteva substanţe uzuale:
Tabelul 1-1. Călduri specifice la presiune constantă (la temperatura 293 K şi presiune atmosferică normală).
Substanţa | Căldura specifică J/(kg·K) |
apă | 4190 |
gheaţă | 2100 |
aer | 993 |
aluminiu | 913 |
sticlă | 670 |
oţel | 420 |
cupru | 385 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu